top of page

Wat betekent het als je baby huilerig is na de voeding?

Foto van schrijver: Danielle KempersDanielle Kempers




Waarom is je baby huilerig na de voeding?

Veel ouders maken zich zorgen wanneer hun baby na een voeding onrustig of huilerig is. Je verwacht misschien dat je baby na het eten tevreden en ontspannen is, maar als hij juist onrustig wordt, kan dat behoorlijk frustrerend zijn. In deze blog leg ik uit waarom baby's soms huilen na een voeding en wat je eraan kunt doen.






Mogelijke oorzaken van huilen na de voeding


1. Darmkrampjes

Baby’s hebben een nog onrijp spijsverteringsstelsel. Tijdens de zwangerschap hebbende darmpjes immers alleen maar vruchtwater hoeven verteren en nu komen er andere voedingsstoffen vanuit borst of flesvoeding binnen. Ook zijn de darmen bij de geboorte nog helemaal steriel en moet het microbioom nog op worden gebouwd. Hierdoor kunnen ze last krijgen van darmkrampjes, vooral in de eerste maanden. Darmkrampjes kunnen optreden doordat je baby tijdens het drinken lucht inslikt of moeite heeft met het verteren van melk.


💡 Wat kun je doen?

  • Laat je baby tijdens en na de voeding goed boeren.

  • Masseer zachtjes het buikje met ronddraaiende bewegingen. Masser altijd met de klok mee, op die manier volg je de peristaltiek.

  • Houd je baby rechtop na de voeding. Het liefst tegen je aan. Een hoofdeind wat omhoog staat is niet voldoende rechtop om de klachten te verminderen.

  • Overweeg een andere fles of speen die minder lucht doorlaat.

  • Overweeg het starten van pro-biotica (lees hier mijn blog over pro-biotica)


2. Reflux

Bij reflux stroomt de melk terug de slokdarm in, wat een branderig en ongemakkelijk gevoel kan geven. Dit kan stille reflux zijn (zonder spugen) of zichtbare reflux (waarbij de melk terugkomt). Het merendeel van de baby's heeft last van reflux. Dit komt onder andere omdat de afstand van de maag naar de mond niet zo groot is bij een baby. Naarmate de baby groeit (en de slokdarm langer wordt) nemen de refluxklachten normaal gesproken dan ook af.


💡 Wat kun je doen?

  • Voed je baby in een rustige omgeving en houd hem na de voeding 20-30 minuten rechtop.

  • Geef kleinere porties en voed vaker.

  • Gebruik een anti-reflux/koliek fles of overleg met een arts als je vermoedt dat reflux een rol speelt.


3. Overprikkeling

Soms is een baby tijdens de voeding zo gefocust op drinken dat hij na afloop ineens alle prikkels van de omgeving voelt en daardoor onrustig wordt.


💡 Wat kun je doen?

  • Zorg voor een rustige, prikkelarme omgeving tijdens het voeden.

  • Voed je baby in een vaste houding en een vertrouwde setting.

  • Geef je baby even tijd om te wennen na de voeding en houd hem dicht bij je.


4. Honger of ontevredenheid

Soms heeft een baby nog honger, maar drinkt hij niet goed door stress, ongemak of omdat de voeding te snel voorbij was. Als de fles heel snel gaat dan raakt de zuigbehoefte van je baby niet verzadigd. Dit kan leiden tot frustratie en huilen.



💡 Wat kun je doen?

  • Kijk naar de hongersignalen van je baby.

  • Probeer een rustigere voedingshouding.

  • Geef eventueel nog een klein beetje extra voeding om te checken of hij nog trek heeft.



💡 Belangrijk om te weten: Een baby weet zelf hoeveel voeding hij nodig heeft.


Bij borstvoeding kunnen baby's volledig zelf bepalen hoeveel ze drinken, terwijl er bij flesvoeding vaak sterk naar vaste hoeveelheden en schema’s wordt gekeken. Eigenlijk zou ook bij flesvoeding feeding on demand de norm moeten zijn. Dit betekent dat je de signalen van je baby volgt en niet strikt vasthoudt aan voorgeschreven hoeveelheden of tijden. Zo voorkom je dat je baby te veel of te weinig drinkt en maak je van voeding een natuurlijk en ontspannen proces.



5. Allergieën of gevoeligheid voor voeding

Sommige baby’s reageren gevoelig op koemelkeiwit of andere bestanddelen in de melk. Dit kan zich uiten in darmkrampjes, huiduitslag of extreem onrustig gedrag.



💡 Wat kun je doen?

  • Overleg met een kinderarts of consultatiebureau als je vermoedt dat je baby een allergie heeft.

  • Bij borstvoeding: probeer bepaalde voedingsmiddelen uit je eigen dieet te schrappen en kijk of er verbetering optreedt.

  • Bij flesvoeding: vraag naar een hypoallergene voeding.


Wanneer moet je je zorgen maken?

Soms is huilen na de voeding normaal, maar neem contact op met een arts of consultatiebureau als je baby:

  • Overmatig huilt en ontroostbaar is.

  • Niet goed groeit of weinig natte luiers heeft.

  • Veelvuldig spuugt of vaak kokhalst.

  • Een opgezette buik heeft of extreem ongemakkelijk lijkt.


Conclusie

Huilen na de voeding kan verschillende oorzaken hebben, van darmkrampjes tot reflux of overprikkeling. Door goed naar je baby te kijken en kleine aanpassingen te maken, kun je vaak al verlichting brengen. Vertrouw op je baby en zijn signalen, hij weet zelf het beste hoeveel voeding hij nodig heeft. Vertrouw op je intuïtie als ouder en aarzel niet om hulp in te schakelen als je je zorgen maakt.



Heb jij een huilerige baby na de voeding? Wat helpt bij jouw kleintje? Deel je ervaring in de reacties! 😊

Comments


Copyright © 2025 Babypraktijk Happiest Baby / Danielle Kempers. Alle rechten voorbehouden Niets uit deze publicatie mag worden gekopieerd, opgeslagen of verspreid zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via:

 

danielle@happiest-baby.com

06-15877104

bottom of page