Zoeken
  • Danielle Kempers

Waarom huilt je baby?

Bijgewerkt op: 1 feb.


Waarom je baby huilt en wat je eraan kunt doen.


De eerste twee weken na de geboorte is het vaak optimaal genieten van je baby. Je baby slaapt heerlijk en je vraagt je af waar iedereen zich nu zo druk over maakt. Maar dan ineens is de kraamverzorgende weg en gaat je partner vaak weer aan het werk. Net wanneer jij denkt een beetje in een ritme te komen, komt er meer onrust en begint je baby zonder duidelijke reden te huilen. Dit is een normaal proces en heeft alles te maken met de ontwikkeling van je baby. Bij de meeste baby’s begint het huilen rond de leeftijd van 2 weken met een top op de leeftijd van 6 weken. Daarna neemt het normaal gesproken geleidelijk weer af.


Je baby moet wennen aan het op de wereld zijn en mist de warmte en geborgenheid van de baarmoeder.

Voor je baby zijn jullie maandenlang 1 geweest en nu is hij ineens (regelmatig) alleen en in een vreemde omgeving. Stel je voor dat jij morgen ineens wakker wordt in een andere wereld waar het donker en koud is en iedereen een taal spreekt die je niet verstaat. Grote kans dat je ook in huilen uitbarst. Dit is dus een beetje hoe het voor je baby voelt.

Naast het wennen aan de wereld gaan de veranderingen in het lichaam van je baby ook supersnel. Waar in de prille periode alles wordt aangestuurd door zijn hormonen, begint het circadiaans ritme zich vanaf ongeveer 6 weken te ontwikkelen bij je baby. Dit is onze biologische klok. Vanaf dan kan je baby pas in staat zijn om een dag/nachtritme te ontwikkelen.(Let wel dit is echt een vanaf .. deze periode kan namelijk wel duren tot je baby 12 weken oud is).

Daarnaast is huilen ook de enige manier waarop een jonge baby kan communiceren. Zonder huilen zou een baby het niet overleven.


Laten huilen?


Veel ouders raken zelf gespannen van hun huilende baby en weten niet goed hoe ze hem het beste kunnen troosten. Ze hebben het gevoel alles al geprobeerd te hebben en als het even tegen zit hebben ze inmiddels ook wel ergens te horen gekregen dat ze hun baby maar gewoon moeten laten huilen.

Zelfs sommige consultatiebureaus komen nog met dit advies. Dit advies is vaak gebaseerd op de methode van Ferber en wordt ook wel de Cry-it-out methode genoemd.

Deze methode is echter ontwikkelt voor baby’s vanaf 6 maanden. Voor baby’s jonger dan 6 maanden is laten huilen juist helemaal niet aan te raden. Je baby krijgt op die manier al jong de boodschap mee dat hij niet gehoord wordt en diverse onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat een jonge baby laten huilen zelfs schadelijk kan zijn.

Over het algemeen werkt laten huilen alleen maar averechts en zal je baby overstuur raken en nog harder gaan huilen. Hij begrijpt immers niet waarom je niet op hem reageert en zal nog meer zijn best gaan doen om je aandacht te trekken. Je baby zal veel stresshormoon (Cortisol) aan gaan maken en zijn slaap hormoon (Melatonine) zal juist dalen. Hierdoor zal het hem uiteindelijk ook niet lukken om zelf in slaap te vallen, tenzij hij zichzelf volledig uitput door het huilen.Verschillende manieren van troosten

Wanneer er geen lichamelijke oorzaken zijn voor het huilen , is het belangrijk om je baby goed te kunnen troosten. Klinkt als een open deur maar als je een nog onervaren ouder bent dan zul je inmiddels gemerkt hebben dat dat niet altijd zo makkelijk lijkt als dat het klinkt.

In eerste instantie kun je dit doen door je baby tegen je aan te houden en rustig door je buik te ademen. Een buikademhaling maakt dat jezelf meer ontspant en dit zal je baby ook aanvoelen. Over het algemeen gaan mensen bij stress over op een borstademhaling. Zo’n hoge ademhaling maakt dat je sneller gaat ademen en je je schouders optrekt. Deze spanning zal je baby haarfijn aanvoelen. <