Zoeken
  • Danielle Kempers

PROBIOTICA BIJ BABY'S


Babypraktijk Happiest Baby

Wat is probiotica?


Probiotica betekent letterlijk 'voor het leven'. Probiotica zijn

levende bacteriën en gisten die goed zijn voor het spijsverteringskanaal en daarmee ook voor het immuunsysteem. Naast probiotica kennen we ook prebiotica. Deze stimuleren de groei en activiteit van probiotica in de dikke darm. Belangrijk is dat probiotica stamspecifiek zijn, wat betekent dat verschillende soorten probiotica op verschillende manieren zullen werken. de meest voorkomende groepen van probiotica zijn:

  • Lactobacillus

  • Bifidobacterium

  • Streptococcus

  • Saccharomyces boulardii

Al deze verschillende groepen probiotica kunnen een verschillend effect op het lichaam hebben.

Darmflora


De samenstelling van de darmflora bij pasgeborenen lijkt cruciaal te zijn voor de gezonde rijping van het immuunsysteem van de baby.

Allergieën, allergische huidaandoeningen, voedselovergevoeligheid, astma en andere aandoeningen van het immuunsysteem hangen sterk samen met de ontwikkeling van de darmflora. Baby's worden geboren met een steriele darm. In de baarmoeder heeft een baby immers alleen maar steriel vruchtwater gedronken. Wanneer een baby vaginaal geboren wordt, wordt hij tijdens de bevalling blootgesteld aan de darmbacterien van zijn moeder. In de eerste levensdagen vindt verdere blootstelling aan bacteriën plaats door o.a. omgeving, huid op huidcontact en voeding.

Wanneer een baby met een keizersnede wordt geboren is de blootstelling aan de vaginale flora er niet. De baby wordt met steriele handschoenen aangepakt en het duurt vaak even voor hij huid op huid contact met vader of moeder heeft. Bij keizersnede baby's zie je dan ook een darmflora (microtoom) met een andere samenstelling dan bij vaginaal geboren baby's. Ook de keuze tussen moedermelk of kunstvoeding heeft invloed op de darmflora van een baby. Via de moedermelk worden andere bacteriën aan de baby doorgegeven dan via kunstvoeding. de laatste jaren zie je wel steeds vaker dat de flesvoeding verrijkt is met probiotica. Een goede ontwikkeling dus! Ook zijn er steeds meer ziekenhuizen waar baby's na een keizersnede een 'vaginaal swap' krijgen. Hiermee wordt de baby dan alsnog gekoloniseerd met de bacteriën die hij anders via de bevalling zou hebben meegekregen. 

De voordelen van probiotica

  • Een sterk(er) immuunsysteem : hierdoor is een baby minder vatbaar voor ziektes.

  • Minder kans op huidaandoeningen zoals eczeem

  • Minder kans op voedselovergevoeligheid en allergieën zoals Koemelkeiwitallergie

  • Minder kans op spruw

  • Minder kans op darmkrampjes en obstipatie