Zoeken
  • Danielle Kempers

Het Gouden Uur; Waarom dit eerste uur van het leven van je baby zo belangrijk is


Na maanden wachten is daar eindelijk het moment dat je je kindje in de armen kan sluiten. Dit is het moment waar je al die tijd naar uit hebt gekeken. Hoe zal je kindje eruit zien? Lijkt hij op je? Hoe ruikt hij? Die allereerste keer dat je je baby ziet is magisch! Niet alleen voor je baby maar zeker ook voor jou! Ze zeggen niet voor niets dat er tijdens een bevalling niet alleen een baby wordt geboren, maar ook een moeder!

Je baby komt ineens terecht in een heel nieuwe wereld, waarin hij nog niets anders kent dan zijn moeder! Hij heeft tijd nodig voor de overgang van de, voor hem bekende, wereld in de baarmoeder naar een wereld waar hij de rest van zijn leven zal gaan doorbrengen. Deze eerste periode wordt ook wel het Gouden Uur genoemd. (Overigens zul je ervaren dat deze periode meestel eerder twee uur zal duren) Het is een heel bijzonder moment waarin je baby vooral wakker zal zijn en voor het eerst oogcontact zal maken. Het is het moment waarop jullie elkaar voor het eerst echt ontmoeten! Omdat dit zo'n belangrijk moment is in het leven met je baby, is het belangrijk om dit moment zo ongestoord mogelijk te laten verlopen (mits dit medisch gezien mogelijk is uiteraard)Zoals je in het vorige Blog kon lezen, verandert er veel voor je kindje zodra hij geboren wordt.

Hij bevindt zich plotseling in een heel andere wereld dan zijn knusse, veilige en warme baarmoeder.Alle dingen die in de baarmoeder voor hem geregeld waren, moet hij nu ineens zelf gaan regelen. Doordat je baby deze eerste periode van zijn leven heel wakker en alert is. kan hij alle veranderingen goed in zich opnemen. Het is dan ook een enorm belangrijk moment in de hechting tussen moeder en kind.


Helaas is het in onze cultuur nog vaak zo dat de baby bij moeder wordt weggehaald zodra hij geboren is. Gelukkig verandert dit langzaam: moeder en baby samen ongestoord achterlaten komt(gelukkig!) steeds vaker voor. De controles die moeten worden gedaan, evenals het wegen en meten, kunnen allemaal samen na dit gouden uur worden gedaan - zolang het niet medisch noodzakelijk is kunnen deze dingen echt later plaats vinden. Maak je gebruik van een Geboorteplan? Neem dit er dan zeker in op.


Voordelen Gouden Uur

Hechting

Zodra je baby geboren is kan hij huid-op-huid bij jou worden gelegd. Dit huid-op-huid contact direct na de geboorte kan de band tussen moeder en kind bevorderen. De aanmaak van oxytocine, ook wel liefdes of knuffelhormoon genoemd, wordt bevorderd. Oxytocine helpt op zijn beurt het gedrag van de moeder te bevorderen en kan ook borstvoeding aanmoedigen. Ook kan je baby door bij je te liggen, jouw geur, warmte en stem beter in zich opnemen.


Uitkloppen navelstreng

Terwijl jij en je baby genieten van het eerste moment samen, kan de navelstreng intact worden gelaten (uit laten kloppen).Het uitkloppen van de navelstreng zorgt ervoor dat de baby meer bloed mee krijgt vanuit de placenta (circulerend volume) Dit het vermindert o.a risico’s op bloedarmoede en bloedingen bij je baby.


Placenta laat beter los

Door het vrijkomen van Oxytocine zal je lichaam gestimuleerd worden om de placenta vanzelf los te laten


Reguleren van belangrijke lichaamsfuncties