Zoeken
  • Danielle Kempers

Als drinken niet vanzelf gaat

Bijgewerkt op: 1 feb.

Natuurlijk weet iedereen dat borstvoeding het beste is voor een baby. Soms zijn er echter omstandigheden waardoor drinken aan de borst niet lukt of kan of heb je als moeder bewust gekozen voor flesvoeding . Zeker wanneer een baby prematuur of ziek geboren is kost het tijd voor een baby volledig aan de borst kan, en soms lukt het helaas helemaal niet. Bij deze categorie baby's is het zelfs vaak zo dat ook drinken uit een fles moeizaam gaat.

Een baby die op tijd en gezond geboren wordt heeft van nature de kunst van het drinken onder de knie. Het zuigen gaat reflexmatig en de coördinatie zuigen-slikken-ademen gaat eigenlijk vanzelf.

Bij een baby die te vroeg of ziek geboren wordt gaat het vaak net even anders. De zuigontwikkeling van deze baby's verloopt anders als bij gezond geboren baby's.

Vanaf een zwangerschapsduur van 32 tot 34 weken ontwikkelt een baby een goede coördinatie tussen zuigen, slikken en ademen. Wanneer het precieze moment is, is per baby verschillend. De ene baby is eerder aan drinken toe dan de andere baby Dit is afhankelijk van conditie, ontwikkeling en eerdere problemen van de baby. Hierdoor komt het regelmatig voor dat een baby tijd nodig heeft om te leren drinken en daarnaast sondevoeding krijgt.

In het ziekenhuis wordt voor deze baby's dan gebruik gemaakt van de Early Feeding Skills (EFS). Deze methode is in 2003 ontwikkeld door een Amerikaanse verpleegkundige; Suzanne Thoyre.

Vanuit de EFS wordt beschreven hoe je je baby het beste kunt voeden, zodat het voeden zo ontspannen en veilig mogelijk verloopt.


Wanneer is je baby “klaar” voor de voeding?


Voor elke voeding is het belangrijk om te kijken of je baby klaar is voor de voeding. Een baby is klaar als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: