Zoeken
  • Danielle Kempers

Alles over flesvoeding

Bijgewerkt op: 1 feb.


Tijdens de zwangerschap denk je vaak al na over welke voeding je je kindje wilt gaan geven. Alhoewel verreweg de meeste mensen in eerste instantie starten met borstvoeding , kiest toch 25% voor het geven van flesvoeding. (In sommige gevallen is borstvoeding überhaupt geen optie). Zelfs wanneer ouders starten met borstvoeding, blijkt na een maand toch bijna de helft overgestapt te zijn op fles voeding. Voor sommige mensen lijkt het zelfs een soort taboe om te zeggen dat ze flesvoeding (willen) gaan geven. Op internet is dan ook vooral veel informatie te vinden over borstvoeding. Vanuit de WHO is reeds bepaald dat borstvoeding de beste keuze is. Wat betreft samenstelling zal ik dit ook zeker niet betwisten. Ik ben alleen wel van mening dat de keuze voor voeding goed moet zijn voor ouder en kind. Wanneer een moeder veel stress ervaart door de borstvoeding, heeft dit ook een generatieve impact op het kind en draagt dit zelfs bij aan het ontwikkelen van een postnatale depressie . Mijns inziens is dat het dan weer niet waard en zou een mooie babytijd het allerbelangrijkste moeten zijn, ongeacht welke voeding je je kindje geeft.


Welk merk voeding kies je?


In Nederland heb je de keuze uit diverse soorten zuigelingenvoeding. Veel merken zul je van reclames kennen. Wanneer je goed kijkt zijn deze reclames echter alleen voor voeding voor baby's ouder dan 6 maanden. Reclame maken voor baby's jonger dan 6 maanden is in NL namelijk verboden bij de warenwet. Dit is vanwege de aanbeveling om kinderen tot 6 maanden borstvoeding te geven.

De samenstelling van flesvoeding is echter ook in de wet geregeld. Hierdoor is er weinig verschil in de merken flesvoeding en maakt het dus niet veel uit of je voor merk A of merk B kiest. De A- merken maken veel reclame en doen veel onderzoek. Deze kosten berekenen ze weer door in hun producten. It's as simple as that. Naast de standaard flesvoeding heb je ook nog de keuze uit hypo-allergene voeding, voeding voor hongerige baby's, voeding bij darmpkrampen, geitenmelk etc. Meestal zijn deze keuzes echter niet nodig en kun je gewoon starten met de standaard zuigelingenvoeding. Let er wel op dat er op de verpakking staat dat het om volledige zuigelingenvoeding gaat. Zo weet je zeker dat de poedermelk alle voedingsstoffen bevat die je baby nodig heeft en je niet per ongeluk een opvolg melk te pakken hebt.


Welke fles is het beste?

Net als bij de voeding heb je ook een enorme keuze in soorten flessen. Er is de keuze tussen smalle en brede halsflessen. De brede halsfles wordt vaak gebruikt in combinatie met borstvoeding. De baby moet hiervoor namelijk het mondje wat wijder opendoen waardoor het meer lijkt op een tepel. Ook zijn er flessen met en zonder ventiel. Bij het ene merk zit het ventiel in de bodem van de fles, bij de ander zit er een systeem in de fles. Beide zijn bedoeld om krampjes te verminderen. Uiteraard zijn er ook nog de standaard flessen. In veel Babydozen zit een gratis fles. Het probleem met flessen is echter dat er niet 1 perfecte fles bestaat voor alle baby's. Doordat alle baby's een andere drinktechniek hebben kan het soms even zoeken zijn voor je de juiste fles (en speen) gevonden hebt. Gaat het drinken van je baby moeizaam dan kan het de moeite waard zijn om eens een andere fles te proberen. Zelfs een zelfde soort fles van een ander merk kan al verschil maken.

Bij een consult over problemen met drinken is de keuze van de fles vaak iets waar ik het eerste naar kijk. De drinktechniek van de baby bepaalt namelijk vaak welke fles het meest geschikt is. Voor kinderen die prematuur geboren zijn of waarvoor de standaard speen te snel gaat is er eigenlijk maar 1 merk die een groot aanbod heeft in verschillende snelheden (Flow). Voor die kinderen is een Dr. Brownsfles over het algemeen de beste keuze. Maar ook hier zijn er uitzonderingen te vinden. Andere flessen die ik regelmatig adviseer zijn de Difrax fles en de MAM fles (deze laatste vooral in combinatie met borstvoeding)

Heb je geen speen met een kleinere flow (Slowflow) dan kun je de snelheid van de speen ook nog bijsturen door de speen iets losser of juist vaster op de fles te draaien. (losser=fles gaat sneller, vaster=fles gaat langzamer)


Flesvoeding klaar maken